Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prý slíbila Íránu záchranu jaderné dohody

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teherán - Evropská unie slíbila Íránu zachování závazků z jaderné dohody se světovými mocnostmi navzdory nedávno ohlášenému rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o jejím vypovězení Spojenými státy a uvalení sankcí na Írán. V Teheránu to dnes řekl viceprezident a předseda íránské organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Na Evropany naléhal, aby rychle konkretizovali své závazky a varoval, že jinak většina íránského obyvatelstva vedení donutí vedení země od dohody odstoupit.

"Doufáme, že se jejich snahy (unijních států) promění ve skutek... Akce Ameriky ukazují, že USA nejsou důvěryhodnou zemí v mezinárodních jednáních," řekl Sálehí na společné tiskové konferenci s evropským komisařem pro klimatické změny a energie Miguelem Cañetem. Ten přicestoval do Teheránu v pátek v noci na dvoudenní návštěvu, jejímž hlavním cílem je ujistit Írán, že EU chce zachovat obchod s Íránem navzdory americkému vypovězení jaderné dohody.

"Zachovat jadernou dohodu je zásadní pro mír v regionu," řekl Cañete, který je prvním západním představitelem, přijatým v Teheránu od oznámení Trumpova rozhodnutí. Je jisté, že tu jsou "evidentní těžkosti se sankcemi", dodal. "Budeme muset žádat odchylky, zproštění pro podniky, které investují" v Íránu, řekl.

"Pan Cañete nám slovně předložil určité návrhy a opatření zaměřené na vyvážení amerického rozhodnutí a my doufáme, že nabudou konkrétní podoby," prohlásil íránský jaderný šéfvyjednávač Sálehí. "V opačném případě budeme nuceni přijmout rozhodnutí, které si osobně nepřeji," dodal.

Dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel Írán se šesti světovými mocnostmi (USA, Rusko, Německo, Francie, Británie a Čína) a Evropskou unií v roce 2015 výměnou za zrušení většiny západních sankcí proti Teheránu v následujícím roce.

Témata:  EU Írán jaderná dohoda s Íránem

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy