Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel přední odborník na Blízký východ Lewis

Bernard Lewis
Bernard Lewis
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Ve věku 101 let v sobotu v USA zemřel britsko-americký historik Bernard Lewis, který byl předním odborníkem na dějiny Blízkého východu. Informoval o tom list The Washington Post.

Lewisova práce se podle deníku výrazně podílela na formování pohledu západních zemí na Blízký východ. Stala se však rovněž terčem kritiky odpůrců, podle kterých byl Lewis ve svých názorech elitářský a podporoval západní intervenci v regionu.

Lewis, jenž podle agentury AFP výrazně stranil Izraeli, je autorem více než 30 knih a stovek článků, ve kterých se zabýval například vzestupem radikálních islamistů. Problémy na Blízkém východě mají podle něj převážně vnitřní příčiny a nelze je jednoduše označit za důsledek kolonialismu či vnějších zásahů, píše The Washington Post.

Lewis podle listu vzbuzoval pozornost svou premisou nevyhnutelného napětí a soupeření mezi islámským a západním světem. "Pro některé jsem impozantní génius. Pro jiné ztělesněný ďábel," prohlásil v roce 2012 v jednom z rozhovorů.

Lewisovo úmrtí podle listu potvrdila jeho partnerka a spoluautorka Buntzie Churchillová. Nesdělila však příčinu smrti.

Témata:  úmrtí Bernard Lewis

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy