reklama

Na inauguraci byl dnes také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Paraguay stejně jako USA a Guatemala přesunula zastupitelský úřad z Tel Avivu.

Podnětem bylo prosincové uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Status Jeruzaléma se měl řešit v rámci mírových jednání, a většina států má proto svá velvyslanectví v Tel Avivu, i když Izrael Jeruzalém považuje za své nedělitelné hlavní město.

Krok USA umocnil palestinské protesty pořádané od března v Pásmu Gazy. V den inaugurace americké ambasády na hranici pásma zemřelo na 60 Palestinců, převážně v důsledku střelby izraelských sil.

Paraguayská ambasáda je nedaleko guatemalské. Izraelské ministerstvo zahraničí má dnes večer uspořádat pro hosty z Paraguaye recepci.

Netanjahu se s Cartesem sešel loni v Buenos Aires a označil ho za "velkého přítele".

Izraelský tisk o Cartesovi píše jako o kontroverzním miliardáři spojovaném s bankovními kruhy a obchodováním s doutníky a alkoholem. Jeho jméno se také spojuje s aférami kolem praní špinavých peněz a pašování drog. Prezident se netají nechutí ke komunitě LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby), jejíž členy označil za "opice".