Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se zlobí: Přestaňte útočit na migranty z Česka, zuří novináři

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - V souvislosti s přijímáním migrantů se objevuje celá řada více či méně oprávněných obav. Jistě, část z nich může mít kořeny v xenofobním odmítání čehokoliv cizího. Všechny výtky ale nelze takto jednoduše shodit ze stolu, řada z nich je opodstatněná.

Často se objevuje například názor, že imigranti berou starousedlíkům práci. Ti jsou pak na jejich úkor údajně nezaměstnaní ve "své vlastní zemi". Je to tak ale doopravdy, skutečně imigranti kradou lidem práci?

Komentátor britského Guardianu Aditya Chakrabortty s tímto názorem nesouhlasí. Připomíná ale, že skazky o imigrantech kteří kradou práci nejsou ničím novým. Hrály totiž hlavní roli v kampani okolo brexitu a díky nim se Britové nakonec rozhodli EU opustit.

Podle něj je zášť vůči přistěhovalcům velmi často až iracionální. V Británii jsou prý imigranti obviňováni ze široké škály ekonomických potíží země, aniž by za ně reálně mohli. Vláda si prý sama způsobila potíže svými nepromyšlenými rozpočtovými škrty a teď hledá obětní beránky.

Našla je v podobě migrantů. "Jsou to ale nepravdivá tvrzení. Ti lidé sem přišli z Budapešti nebo z Prahy, jsou mladí, jejich studium nás nestálo žádné peníze a oni tady teď chtějí pracovat. Nejsou to žádní nevzdělanci, jak říkají někteří britští politici." píše Chakrabortty.

Tvrdí také, že migranti z Východní Evropy platí v Británii mnohonásobně více na daních, než kolik do nich musí britský stát investovat. Zastanou prý navíc práci, o kterou Britové nemají zájem. Například nemocnice tak díky nim mají dostatek personálu.

Imigranti jsou ale podle něj bohužel snadným cílem pro politiky, kteří potřebují získat laciné body. "Představte si, že by někdo útočil na gaye aby získal hlasy homofobů. Je to nepředstavitelné. Ale útočit na lidi z Východní Evropy je normální?" ptá se novinář.

Bestie jménem rasismus je navíc podle něj pořád hladová. "Jeden den začnete s imigranty bez dokumentů, další den se zaměříte na Poláky a na konci týdne už deportujete ze země lidi, kteří tady žili po desítky let." píše.

Politici by tak podle něj měli přestat svádět své vlastní omyly na lidi, kteří vlastně drží britskou ekonomiku nad vodou. Británie se musí v první řadě vypořádat s brexitem a stabilizovat svojí vlastní ekonomickou situaci. K tomu jí ale vyhánění "zlých Východoevropanů" nijak nepomůže. 

Témata:  migrace Češi Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy