Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouz chtěl na Ukrajinu propašovat zbraně, dostal šest let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Kyjev - Na šest let za mříže poslal dnes ukrajinský soud sedmadvacetiletého Francouze, kterého agenti tajné služby SBU zatkli v květnu 2016 na ukrajinsko-polských hranicích s dodávkou plnou zbraní a výbušnin. Grégoire Moutaux byl obviněn, že chystal atentáty během fotbalového šampionátu Euro 2016 ve Francii. Informovala o tom agentura AFP.

Zatčení údajného teroristy budilo ve francouzském tisku svého času pochybnosti, zejména pokud šlo o načasování a pečlivě režírované zatčení. Noviny Le Figaro poukazovaly na "obyčejnost" tehdy pětadvacetiletého Lotrinčana, pochybnosti ohledně teroristické stopy a mimořádné geopolitické okolnosti. Francouzské úřady se podle listu Le Monde spíše přikláněly k tomu, že mladý muž chtěl dodat zboží síti obchodníků se zbraněmi.

Zadržený měl ve voze kromě jiného 125 kilogramů výbušniny TNT, stovku rozbušek, pět útočných pušek Kalašnikov s 5000 náboji a dvě pancéřové pěsti.

Tajná služba SBU sledovala Francouze už od prosince 2015, uvedl po zatčení šéf SBU Vasyl Hrycak. Muž tvrdil, že je dobrovolník, ale stále více se zajímal o zbraně a výbušniny. Tajná služba se mu proto rozhodla nastražit léčku a opatřila mu je, dodal Hrycak. Podle něj se zadržený Francouz negativně vyjadřoval k činnosti francouzské vlády, kritizoval migrační vlnu v Evropě, šíření islámu a globalizaci. Terčem útoků se podle SBU měly stát mešity, synagoga a finanční úřady.

Mladý muž pochází ze zemědělské rodiny a pracoval v družstvu na východě Francie jako inseminátor krav. Žil v jedné malé vesnici o 80 obyvatelích. Starosta, sousedé i zaměstnavatel jej popisovali jako bezproblémového. Policie u něj nicméně našla tričko se znakem ultrapravicové organizace.

Témata:  zbraně bomby Ukrajina Francie věznice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy