Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neprodávejte psí a kočičí maso, vyzývají celebrity Indonésii

Zoo Bratislava, kočka
Zoo Bratislava, kočka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jakarta - K zákazu obchodu s masem psů a koček vyzvaly dopisem indonéského prezidenta světové celebrity, mezi nimi například i herečka Cameron Diazová. Uvedla to agentura AP.

Indonéští aktivisté a organizace Humane Society International (HSI) v lednu zjistili na indonéském ostrově Sulawesi existenci trhů, na nichž jsou týdně poráženy tisíce psů i koček. Prodávající přitom psům zaživa opalují srst před zraky kolemjdoucích, včetně dětí.

"Tato zvířata, z nichž mnohá byla svým majitelům ukradena, jsou chytána, přepravována a porážena brutálním způsobem. Obrovské utrpení a strach, jemuž jsou vystavena, jsou srdcervoucí a naprosto šokující," stojí v dnes zveřejněném dopise, který celebrity adresovaly prezidentovi Jokovi Widodovi. Indonésie by se měla podle aktivistů vzdát tohoto krutého obchodu jako jiné asijské země; ochránci zvířat varovali také před rizikem přenosu vztekliny.

Dopis mimo jiné podepsali herečka Cameron Diazová, moderátor talentových soutěží Simon Cowell, komik Ricky Gervais, hudebník Moby a dalších 90 hvězd ze světa filmu, hudby a sportu.

Psí maso konzumuje sice jen malé procentu Indonésanů, ale i to v zemi s 250 miliony obyvatel představuje nezanedbatelně velký trh.

V provincii Severní Sulawesi jsou týden co týden poraženy tisíce psů a koček, většinu jich tam obchodníci dopraví z jiných provincií, tvrdí ochránci zvířat. Na proslulém trhu ve městě Tomohonu se po lednové kampani sice přestala zvířata veřejně porážet, podle aktivistů se ale mrtvá dovážejí odjinud.

Témata:  Cameron Diaz psi kočky maso Indonésie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.