reklama

Konžské ministerstvo zdravotnictví k dnešnímu dni eviduje 49 případů krvácivé horečky: u 22 osob ji prokázaly testy, pravděpodobně nakažených je dalších 21 lidí a podezření na ebolu existuje u dalších šesti. Ilunga však tlumočil i jednu povzbudivou zprávu, když informoval o propuštění dvou dříve pozitivně testovaných pacientů z nemocnice. Údajně se uzdravili a jejich těla vyprodukovala protilátky, tudíž už nemohou nikoho nakazit.

Světová zdravotnická organizace (WHO) věří, že situaci v konžské Rovníkové provincii se podaří dostat pod kontrolu. V pátek její experti shledali, že události zatím nenaplňují kritéria pro vyhlášení krize mezinárodního rozsahu. Dnes WHO uvedla, že v Kongu už je k dispozici 7500 dávek slibné vakcíny, dalších 8000 má být doručeno v nadcházejících dnech.

Ve městě Mbandaka je nyní 24 specialistů se zkušenostmi z epidemie eboly z let 2014 až 2016, kteří začínají s očkováním zdravotnického personálu. Podle agentury AP zabere očkování první stovky osob pět dní. Operace na potlačení nákazy bude postupovat takzvaným kruhovým systémem, při němž budou po každém nově nahlášeném případu eboly vystopovány osoby, které s pacientem přišly do kontaktu, a ty následně dostanou vakcínu.

Zdravotníci ale budou čelit několika výzvám. Tou zřejmě největší je nutnost skladovat vakcíny při teplotě mezi 60 a 80 stupni Celsia pod nulou, což může komplikovat nespolehlivá rozvodná síť elektřiny. První zásoby léku už jsou v Mbandace, nyní je ale bude potřeba rozvézt skrze husté lesy do odlehlých částí regionu, kde současná epidemie vypukla.

Vakcína americké společnosti Merck ještě neprošla všemi fázemi prověřování a její nasazení tak vyžaduje od všech pacientů podpis dokumentu o informovaném souhlasu, podotýká zpravodajská společnost BBC. To znamená, že při práci doktorů bude také potřebná asistence tlumočníků.

Experimentální preparát byl testován na konci zmíněné epidemie v zemích západní Afriky a ukázal se jako efektivní. Zástupce šéfa WHO Peter Salama řekl agentuře Reuters, že jeho aktuální nasazení znamená změnu přístupu k boji s ebolou.

"Je to poprvé, co se takto snažíme zabránit šíření uprostřed propuknutí," uvedl šéf WHO pro mimořádné události. "Je to důležitý moment, který mění způsob, jakým jsme ebolu vnímali 40 let," dodal Salama.

Na krvácivou horečku, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, v některých případech i vnitřní a vnější krvácení. Úmrtnost na něj může dosáhnout až 90 procent, záleží na konkrétním virovém kmenu.