Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Conte premiérem nebo nebude? Prezident jej nepotvrdil

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

Řím - Italský prezident Sergio Mattarella na dnešek pozval k dalším konzultacím ohledně sestavení vlády předsedy obou komor parlamentu. V pondělí protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) a euroskeptická a protiimigrační Liga hlavě státu představily společného kandidáta na premiéra, nepříliš známého profesora práva Giuseppa Conteho. Jeho nástup do funkce a s ním i kontroverzní koaliční smlouva, která vyvolala obavy evropských partnerů a institucí, jsou podmíněny prezidentovým souhlasem.

Zatím není jasné, zda Mattarella návrh schválí; některé italské deníky spekulují, že si v čele vládě přeje významnější osobnost. Zdroj blízký hlavě státu v pondělí uvedl, že prezident potřebuje čas, aby si promyslel, zda nominaci 53letého politického nováčka potvrdí. Conteho navrhlo M5S, s nímž už spolupracoval.

Znepokojení evropských partnerů a institucí vyvolal po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S zejména odklon od úsporných opatření EU.

Příčí se jim podle agentury Reuters klíčové body obou stran: Liga chce zavést přímou daň a M5S si přeje prosadit základní nepodmíněný příjem. Podle odhadů by italská státní pokladna po zavedení těchto dvou změn a zrušení penzijní reformy přišla o 112 miliard eur (2,86 bilionu korun).

Témata:  Itálie Sergio Mattarella Giuseppe Conte politici

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy