reklama

Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov dnes potvrdil, že Kreml kolektivní dopis obdržel a "bere ho na vědomí". Putin se k osudu ukrajinského režiséra nejednou sám vyslovil s tím, že o jeho věznění či případném propuštění musejí rozhodnout ruské soudy.

Sencov byl zatčen na anektovaném Krymu na jaře 2014 nedlouho po ruské okupaci. Odsouzen byl v srpnu 2015 jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv se považuje za Ukrajince. Za jeho osvobození se přimluvilo několik zahraničních filmových svazů a mnoho známých umělců, mimo jiné Meryl Streepová nebo Johnny Depp.

Peskov dnes nepřímo připustil, že Rusko by Sencova mohlo vyměnit za novináře Kyryla Vyšynského, který byl nedávno uvězněn v Kyjevě. Šéf ukrajinské odbočky ruské státní agentury RIA Novosti byl obviněn z velezrady, které se měl dopustit šířením ruské propagandy na Ukrajině. Hrozí mu až 15 let vězení.

Ruský mluvčí řekl, že o možných výměnách vězňů se nahlas nemluví. "Jsou to otázky, které milují ticho," upozornil Peskov. Dodal, že žádný návrh na výměnu zatím z Kyjeva do Moskvy nepřišel.