Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V rakouské zoo uhynul slavný orangutan Nonja, měl i profil na facebooku

Orangutan bornejský, ilustrační fotografie
Orangutan bornejský, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vídeň - V rakouské zoologické zahradě u zámku Schönbrunn uhynula samice orangutana, která se proslavila svými fotografiemi zveřejňovanými na facebooku. Podle agentury APA se Nonja v roce 2009 stala první opicí s vlastním účtem na této sociální síti. Dnes zoo oznámila, že ošetřovatelé orangutaní samici kvůli vážným zdravotním problémům utratili.

"Nezbylo nám nic jiného, než Nonju vysvobodit," uvedl veterinář schönbrunnské zoo Thomas Voracek. Ve svých 42 letech měla podle něj vážné problémy s ledvinami a v posledních dnech se její stav začal dramaticky zhoršovat.

Nonja se proslavila v roce 2009, kdy se podle agentury APA stala první opicí s vlastním účtem na facebooku. Na něm se objevovaly fotografie, jež samice orangutana pořídila fotoaparátem v plastovém obalu, který do výběhu dostala.

Na svých snímcích, za které automaticky dostávala jako odměnu rozinku, zachytila Nonja červené salátové listy na kameni, návštěvníky za sklem či chlupaté tělo jednoho ze spolubydlících. Facebookovou stránku, na které se fotky objevovaly, označilo takzvaným lajkem přes 60.000 lidí.

Nonja ovšem byla v Rakousku hvězdou již dlouho před vznikem facebookového účtu. V 90. letech dostala k dispozici štětec a barvy, pomocí kterých vytvořila zhruba 250 abstraktních obrazů. Podle zoo se za Nonjina díla platily i 2000 eur (51.000 korun).

Nonja se narodila v roce 1976 v Schönbrunnu, nejstarší dosud fungující zoologické zahradě na světě. Její jméno znamená v malajštině dívka. Po narození se o ni staral ošetřovatel, takže si zvykla na lidskou společnost. Platilo to ovšem i opačně: Během čtyř desítek let si zaměstnanci i návštěvníci schönbrunnské zoo zvykli na Nonju. "Bude nám chybět. Určitě i mnoha věrným návštěvníkům, kteří si k ní vytvořili vztah. Ráda návštěvníky pozorovala, reagovala na ně, vybízela je, aby jí ukázali obsah svých tašek," uvedla ředitelka zoo Dagmar Schratterová.

Témata:  zvířata opice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy