reklama

Společnou evropskou měnu, tedy euro, jsou povinny zavést všechny státy Evropské unie. V současné době eurem platí více než 338 milionů lidí v 19 členských státech unie. Výjimku z přijetí eura mají Dánsko a Velká Británie, která navíc teď jedná o vystoupení z EU.

Letošní zpráva komise o připravenosti na vstup do eurozóny se tak vedle České republiky týká ještě šesti států bloku. Tři z nich - Bulharsko, Chorvatsko a Švédsko - plní tři ze čtyř kritérií, s výjimkou členství v evropském mechanismu směnných kurzů, označovaném jako ERM II.

Dvouletá účast v ERM II je předstupněm k přijetí eura. Například Bulharsko má nyní o vstup do ERM II značný zájem, půjde totiž o jasný signál, že země euro skutečně za několik let zavede.

České republice, kde ale panuje na politické scéně shoda euro v současnosti nezavádět, kromě účasti v ERM II chybí ještě kritérium cenové stability. To se týká inflace a stanoví, že průměrná míra inflace měřená v průběhu jednoho roku před provedeným šetřením nepřekračuje o více než 1,5 procentního bodu míru inflace tří členských států, které v oblasti cenové stability dosáhly nejlepších výsledků.

Komise také upozornila, že ani české právní předpisy zatím nejsou s unijní smlouvou plně slučitelné, a tak přijetí eura neumožňují. Česko naopak plní kritéria týkající se veřejných financí a dlouhodobých úrokových sazeb.