reklama

Humanitární problémy v táborech na severovýchodě Paříže jsou podle Collomba pro obyvatele hlavního města nadále neúnosné. Nařídil proto policii, aby urychleně vypracovala plán k evakuaci tábořišť.

Na břehu dvou kanálů na severovýchodě Paříže táboří migranti, především ze Súdánu, Eritreje a Afghánistánu, již několik měsíců. Téměř stejně dlouho upozorňují humanitární organizace na katastrofální hygienické podmínky, které na místě panují. V květnu se v kanálech dva migranti utopili, řada jich utrpěla zranění při bitkách v napjaté atmosféře tábořišť.

Pařížská starostka Anne Hidalgová vyzývá již několik týdnů vládu, aby tábory nechala vyklidit. "Životy lidí jsou tam v ohrožení," řekla listu Le Parisien. Kabinet premiéra Édouarda Philippa ale dlouho trval na tom, že se o problém má postarat pařížská radnice.

Ve francouzské metropoli nejsou provizorní tábořiště migrantů v ulicích v posledních letech žádnou výjimkou. Podle Collomba by evakuace tábora na severovýchodě města byla od roku 2015 už pětatřicátou.

V různých azylových centrech se podařilo za poslední tři roky ubytovat na 28.000 lidí, kteří předtím tábořili v ulicích, uvedl ministr, který si na rozdíl od starostky Hidalgové myslí, že situaci by měla řešit především místní samospráva. "Tato situace se bude donekonečna opakovat, pokud místní úřady nepřijmou opatření, aby zabránily vzniku nových táborů," řekl Collomb.

Čtyřicet procent všech žádostí o azyl ve Francii bylo podáno podle ministra vnitra v oblasti hlavního města. V Paříži jsou přitom jen dvě procenta celkových ubytovacích kapacit pro žadatele o azyl.