reklama

Pro dramatické vyústění protestu zaměstnanců v sídle Air France na okraji Paříže se ve francouzských médiích vžilo označení "případ roztržené košile". Záběry z události tehdy obletěly svět a podle AFP posloužily jako smutný obraz dialogu o sociálních věcech ve Francii.

Nespokojení pracovníci aerolinky na podzim 2015 vnikli do místnosti, kde vedení dopravce jednalo s odboráři kvůli plánované restrukturalizaci, která ohrožovala na 3000 zaměstnanců. Vše skončilo tak, že tehdejší viceprezident pro lidské zdroje Xavier Broseta a další funkcionář Pierre Plissonnier museli přelézt plot, aby před rozzuřenými podřízenými uprchli. Prvního jmenovaného předtím protestující vysvlékli do půl těla, druhému z jeho košile zbyly jen cáry.

Odvolací soud nyní za násilnosti potrestal podmínečným vězením všechny čtyři obžalované. Zároveň potvrdil pokutu ve výši 500 eur (13.000 Kč) pro osm dalších osob obviněných kvůli škodám napáchaným 5. října 2015.

Právní zástupci Air France po dnešním stání vyjádřili spokojenost s potvrzením verdiktů za "nepřijatelné násilnosti". Obhájkyně bývalých zaměstnanců Lilia Mhissenová naopak označila rozsudek za "politické rozhodnutí". "Pravda soud v žádném momentě nezajímala," řekla. Pro čtveřici svých klientů žádala zproštění obžaloby, protože jim prý za násilnosti nemůže být přičítána vina.