reklama

Li také doufá, že Čína povede s Německem dialog o lidských právech jako rovný s rovným. Čínský premiér tak odvětil na dotaz ohledně vdovy po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi.

Básnířka Liou Sia, která trpí těžkou depresí, je držena v domácím vězení pod přísným policejním dohledem od roku 2010, ačkoli nebyla obviněna z žádného trestného činu. Její manžel byl v roce 2009 odsouzen k jedenácti letům ve vězení za podvracení státu a loni v červenci zemřel na rakovinu poté, co mu úřady nedovolily léčit se v zahraničí.

Merkelová je v Číně na dvoudenní návštěvě, dnes se má setkat i s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Agentura DPA upozornila, že navzdory vřelým slovům a objetím ve vztazích mezi Berlínem a Pekingem přibývá třenic a roste napětí, i kvůli sporu dvou největších ekonomik, čínské a americké. Agentura AP připomněla, že cesta s obchodní delegací do Číny následuje po jednáních kancléřky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, avšak němečtí představitelé zdůrazňují oddanost transatlantickým vztahům a odmítají narážky, že Německo hledá alternativní spojenectví, i když se s Ruskem a Čínou shoduje v pohledu na dohodu s Íránem o jaderném programu a i v dalších otázkách.