Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horší než teroristé? Nigerijští vojáci prý vraždí a znásilňují

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Nigerijští vojáci bojující proti islamistům spáchali válečné zločiny, včetně zabíjení civilistů a znásilňování uprchlic. Ve své nové zprávě to tvrdí mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Nigerijská armáda i prezident taková obvinění odmítají.

Téměř 90stránková zpráva vychází z více než 250 rozhovorů s lidmi z oblasti konfliktu. Podle nich se vojáci zločinů dopouštěli dlouhodobě a navzdory loni zahájenému vyšetřování prezidentského úřadu, jehož výsledky se zatím veřejnost nedozvěděla.

Zpráva zahrnuje svědectví o vypalování vesnic, střelbě bez rozlišování a vhánění civilistů ohrožených boji do táborů, kde je běžné zneužívání a umírání hladem. Mnoho žen tam například muselo poskytovat sexuální služby výměnou za jídlo, uvádí zpráva.

Armáda zjištění Amnesty International označila za "falešnou zprávu o fiktivních případech znásilnění v táborech pro vnitřně vysídlené osoby v severovýchodním regionu Nigérie". Podle úřadu prezidenta postrádá dokument věrohodnost.

Na zneužívání moci ze strany armády upozorňovali opakovaně i jiné organizace a novináři, poznamenala agentura AP.

Nigerijské ozbrojené složky už devět let bojují proti islamistům z hnutí Boko Haram. Ti terorizují severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států, kde všude chtějí vytvořit náboženský stát založený na přísném islámském právu šaría. Násilí Boko Haram si jen v Nigérii vyžádalo přes 20.000 obětí a více než 2,5 milionu lidí vyhnalo z domovů.

Témata:  Nigérie Boko Haram terorismus znásilnění

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy