Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horší než teroristé? Nigerijští vojáci prý vraždí a znásilňují

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Nigerijští vojáci bojující proti islamistům spáchali válečné zločiny, včetně zabíjení civilistů a znásilňování uprchlic. Ve své nové zprávě to tvrdí mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Nigerijská armáda i prezident taková obvinění odmítají.

Téměř 90stránková zpráva vychází z více než 250 rozhovorů s lidmi z oblasti konfliktu. Podle nich se vojáci zločinů dopouštěli dlouhodobě a navzdory loni zahájenému vyšetřování prezidentského úřadu, jehož výsledky se zatím veřejnost nedozvěděla.

Zpráva zahrnuje svědectví o vypalování vesnic, střelbě bez rozlišování a vhánění civilistů ohrožených boji do táborů, kde je běžné zneužívání a umírání hladem. Mnoho žen tam například muselo poskytovat sexuální služby výměnou za jídlo, uvádí zpráva.

Armáda zjištění Amnesty International označila za "falešnou zprávu o fiktivních případech znásilnění v táborech pro vnitřně vysídlené osoby v severovýchodním regionu Nigérie". Podle úřadu prezidenta postrádá dokument věrohodnost.

Na zneužívání moci ze strany armády upozorňovali opakovaně i jiné organizace a novináři, poznamenala agentura AP.

Nigerijské ozbrojené složky už devět let bojují proti islamistům z hnutí Boko Haram. Ti terorizují severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států, kde všude chtějí vytvořit náboženský stát založený na přísném islámském právu šaría. Násilí Boko Haram si jen v Nigérii vyžádalo přes 20.000 obětí a více než 2,5 milionu lidí vyhnalo z domovů.

Témata:  Nigérie Boko Haram terorismus znásilnění

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy