Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropané nedostanou od Facebooku za zneužití dat ani cent

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Brusel - Americká internetová společnost Facebook pravděpodobně neodškodní zhruba 2,7 milionu svých evropských uživatelů, jejichž osobní údaje zneužila analytická společnost Cambridge Analytica. Nešlo totiž o citlivá bankovní data, uvedla ve středu firma provozující stejnojmennou sociální síť. Odpověděla tak na zbylé otázky, na které během úterního setkání s vedením Evropského parlamentu již nestihl reagovat zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

"Šlo jednoznačně o zneužití důvěry. Je ale důležité si uvědomit, že nebyly sdíleny detaily o bankovních účtech, informace o kreditních kartách ani čísla osobních dokladů," stojí v prohlášení Facebooku.

Firma také zdůraznila, že unikly informace typu seznamu přátel nebo narozenin uživatelů, které lidé často uvádějí ve svých veřejně přístupných profilech. Údaje o uživatelích facebooku, ke kterým se dostala Cambridge Analytica a které tato společnost údajně v roce 2016 využila pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa, se podle provozovatele sítě týkaly jen amerických, nikoli evropských uživatelů.

Firma odmítla návrh evropských zákonodárců na oddělení služeb Facebook Messenger a WhatsApp. Lidé, kteří facebook nepoužívají, se mohou zeptat její centrály, jaká data o nich provozovatel přesto nashromáždil, stojí ve středečním sdělení.

Témata:  Facebook Mark Zuckerberg 1 odškodnění peníze Cambridge Analytica

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.