reklama

Maria Elvira Pintová Expostová byla zatčena na mezinárodním letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru při tranzitní zastávce letu ze Šanghaje do Melbourne, drogu měla v zavazadle. Australanka tvrdí, že do Šanghaje jela na setkání s americkým vojákem, s nímž navázala vztah přes internet. Údajně byla požádána, aby na cestu ze Šanghaje přibrala zavazadlo s oblečením; že jsou v něm drogy, prý netušila.

"Verdikt nás zklamal. Existují jasné důkazy, že se stala obětí internetového milostného podvodu," řekla obhájkyně Expostové s tím, že se proti rozsudku plánuje její klientka odvolat.

Kdokoli, kdo je v převážně muslimské Malajsii přistižen s více než 50 gramy metamfetaminu, který je v Česku známý pod jménem pervitin, je považován za pašeráka. V případě odsouzení stanoví malajsijské právo povinně trest smrti vykonaný oběšením.

Proti rozsudku smrti se postavila australská ministryně zahraničí Julia Bishopová. "Austrálie nesouhlasí s trestem smrti za každých okolností," napsala Bishopová v prohlášení.

Diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi se výrazně zhoršily poté, co byli v Malajsii v roce 1986 oběšeni dva Australané za pašování heroinu - první západní cizinci, kteří v zemi dostali trest smrti. Dalšího australského pašeráka heroinu popravila Malajsie v roce 1993.