Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké firmou budou moci snáze vyvézt zbraně

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes ve federálním věstníku zveřejnila dlouho odkládané návrhy na uvolnění pravidel pro vývoz amerických střelných zbraní, které mají výrobcům usnadnit jejich vývoz.

Opatření se bude týkat i útočných pušek a munice. Jednou z klíčových novinek je návrh změny dohledu nad exportem: z ministerstva zahraničí má přejít na ministerstvo obchodu, což licenční řízení výrazně urychlí a zlevní.

O změnách, které mají pomoci americkým výrobcům ručních střelných zbraní v exportu, americká média poprvé informovala loni v září. Zveřejnění změn ve federálním věstníku znamená, že začala 45denní lhůta pro připomínky. Poté ministerstva zahraničí a obchodu prověří dodatečné komentáře a revidovaný návrh před konečným zveřejněním pošle k posouzení Kongresu.

Výrobci střelných zbraní se v USA potýkají s poklesem prodeje, což vede k jejich vážným hospodářským potížím. Například nejstarší americký výrobce pušek a pistolí Remington v březnu požádal soud o bankrotovou ochranu před věřiteli, aby mohl uskutečnit dohodu o snížení dluhů.

Očekávané uvolnění pravidel by mohlo podle některých analýz zvýšit odbyt v zahraničí až o dvacet procent. Výhody získají nejen velcí zbrojaři, ale také malí zakázkoví výrobci, kteří dosud musí platit roční federální poplatky i za vývoz malého počtu zbraní.

V současné době vývoz ručních střelných zbraní představuje pro americké výrobce jen malé procento v prodejích. Dovoz do USA navíc značně překonává vývoz. Podle ministerstva spravedlnosti, které má aktuální data do roku 2015, se v tento rok dovezlo do Spojených států 5,1 milionu střelných zbraní a z USA se exportovalo 343.546 střelných zbraní.

Témata:  Donald Trump zbraně USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy