Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmu Rusal ochromily sankce USA. Hliníkový král Děripaska odchází z jeho čela

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Miliardář Oleg Děripaska rezignoval na funkci ředitele své společnosti Rusal. Ruský hliníkárenský gigant to uvedl ve svém dnešním sdělení. Spojené státy odchodem Děripasky podmínily zrušení sankcí uvalených na podnik v reakci na údajné vměšování Moskvy do předloňských voleb v USA.

Oznámení přichází den poté, co v čele druhého největšího producenta hliníku na světě skončila výkonná ředitelka i sedm členů představenstva. Rusal ve čtvrtek také podle zdrojů agentury Reuters požádal ruskou vládu, aby koupila část jeho produkce.

Děripaska již minulý týden odstoupil z představenstva společnosti En+, která spravuje jeho aktivity v oblasti hliníku a hydroenergetiky. En+ drží v Rusalu téměř poloviční podíl a je jeho největším akcionářem.

Rusal a jeho hlavní akcionář Děpipaska se počátkem dubna ocitli na novém sankčním seznamu Spojených států. Sankce firmě ochromily její dodavatelský řetězec, odradily některé zákazníky a odřízly ji od západních finančních trhů. Tržní hodnota podniku, jehož akcie se obchodují na burze v Hongkongu, již klesla o více než polovinu.

Témata:  Rusko ekonomika protiruské sankce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy