Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brit získal údaje z platebních karet, odsedí si 10 let

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Londýnský soud dnes poslal na deset let a osm měsíců do vězení britského hackera Granta Westa, který v roce 2015 podvodným způsobem získal údaje o desetitisících platebních karet. Citlivé informace následně prodával na internetovém černém trhu.

Informoval o tom zpravodajský web BBC. K podvodnému jednání, zneužití výpočetní technologie, ale také ke zločinům souvisejícím s drogami se West přiznal na začátku měsíce.

Šestadvacetiletý West byl zadržen v září 2017 s osobními údaji přibližně 165.000 lidí. Jejich e-mailové adresy získal hackerskými útoky proti velkým společnostem, jako například obchodnímu řetězci Sainsbury's a Asda, provozovateli alternativní taxislužby Uber či sázkové kanceláři Ladbrokes.

Na shromážděné adresy poté jménem služby na rozvoz jídla Just Eat posílal mezi červencem a prosincem 2015 "hishingové" e-maily a získal tak informace o 63.000 kreditních a debetních karet. Principem phishingu je rozesílání zpráv, které vypadají jako od důvěryhodných zdrojů, například bank či úřadů státní správy, a které z adresáta vylákají citlivé údaje.

"Jakmile měl kompletní sadu údajů o zákazníkovi, prodával je skrze dnes již neexistující obchod dark webu Alpha Bay," napsala BBC o Westových podvodech.

Soudce Michael Gledhill popsal Westa jako "vlnu kyberzločinu o jednom muži" a uvedl, že prodejem citlivých údajů na skryté části internetu si vydělal ekvivalent 1,6 milionu liber (47 milionů Kč) v kryptoměně. "Tento případ by měl být budíčkem pro zákazníky, firmy a počítačový průmysl ohledně velmi reálné hrozby kyberzločinu," prohlásil Gledhill.

Při prohlídce Westova bydliště nalezla policie více než půl milionu liber (14,7 milionu Kč) v kryptoměně bitcoin, 25.000 liber v hotovosti a půl kilogramu marihuany. Na datovém nosiči se kromě parametrů platebních karet našlo také sedm milionů e-mailových adres s hesly a údaje o více než 500 společnostech.

Hacker West využíval ke své protizákonné činnosti také počítač své přítelkyně Rachael Brookesové. Ta už 2. května dostala za nepovolený přístup k digitálním materiálům dva roky veřejně prospěšných prací.

Témata:  hacker Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy