Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do sídla iráckých komunistů někdo vhodil bomby

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Do zahrady sídla irácké komunistické strany v Bagdádu někdo v pátek vhodil dvě podomácku vyrobené bomby. Incident si nevyžádal žádné oběti na životech.

Informovala o tom agentura Reuters. Iráčtí komunisté jsou součástí aliance šíitského duchovního Muktady Sadra, jež tento měsíc v Iráku vyhrála parlamentní volby.

Podle představitele komunistů Džasíma Hilfího útočili stoupenci opozice, kteří si nepřejí, aby nová vláda zavedla v Iráku reformy. Aliance, která volby vyhrála a je označována za protiamerickou, se zavázala, že bude bojovat s korupcí a omezí vnější zásahy do íránských záležitostí.

Sadr, kterého jeho kritici považují za populistu, sám nekandidoval a premiérem se tedy stát nemůže. Díky vítězství ve volbách se ale ocitl v pozici, kdy bude moci ovlivnit, kdo do premiérského křesla usedne. V první reakci po oficiálním oznámení volebních výsledků Sadr na twitteru napsal: "Reforma vítězí a korupce slábne."

Témata:  Irák terorismus bomby komunisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.