Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilští kamioňáci končí stávku, obávají se armády

Brazílie, Rio de Janeiro
Brazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brasília - Brazilští řidiči kamionů se rozhodli ukončit pětidenní stávku spojenou s blokádou silnic, která paralyzovala část nejlidnatější jihoamerické země. Důvodem k odvolání protestu vyvolaného nárůstem cen nafty byl páteční krok prezidenta, který nařídil armádě proti řidičům zasáhnout. Informovala o tom stanice BBC.

Jedna z největších odborových organizací Abcam zastupující na 600.000 řidičů oznámila, že ustupuje "politováníhodnému" nátlaku prezidenta a z obav o bezpečí svých členů ukončuje protest.

Abcam byla hlavní skupinou, která ani po čtvrteční dohodě vlády s velkou částí odborářů nemínila s blokádou skončit. Zatímco ostatní odborářské organizace se spokojily s příslibem, že stát pomocí subvencí zmírní nárůst cen nafty, Abcam odmítala ustoupit, dokud parlament nepřijme zákon snižující daň z pohonných hmot. Cena nafty se v Brazílii od roku 2016 do letoška téměř zdvojnásobila.

Některá brazilská města včetně největšího Sao Paula vyhlásila kvůli nedostatku paliv způsobenému blokádou stav nouze. Kvůli neprůjezdným zásobovacím cestám začaly v některých obchodech docházet potraviny a lidé ve velkém nakupovali zásoby. Zavřena byla řada škol, aerolinky zrušily desítky letů a některé podniky přerušily svou činnost.

Ještě v pátek byly zablokovány silnice ve 24 ze 26 brazilských států. Abcam však v reakci na pokyn prezidenta Michela Temera k zásahu bezpečnostních složek vyzvala své řidiče, aby silnice uvolnili. Podle brazilských médií však není zcela jisté, zda a kdy všichni řidiči výzvy uposlechnou a protest ukončí.

Témata:  Brazílie stávka armáda

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy