Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko a Ruskou budou spolupracovat, spory ale trvají

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Petrohrad - Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v moskevském Kremlu s japonským premiérem Šinzóem Abem shodl na potřebě prohlubování vzájemné spolupráce. Oba činitelé se sešli již ve čtvrtek na okraj petrohradského ekonomického fóra, kde byl Abe jako čestný host společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Jsem velmi potěšen, že mám tuto příležitost hovořit podrobně o našich bilaterálních vztazích a politické spolupráci," řekl dnes odpoledne Putin při setkání s Abem v kremelském paláci. "Předtím jsme projednali vývoj ekonomických a obchodních vazeb," podotkl Putin s poukazem na to, že se tím potvrdil "vzájemný zájem obou stran na posílení vztahů".

Putin v Petrohradu slíbil "udělat vše možné, aby se mnohonásobně zvětšil objem hospodářské spolupráce s Japonskem", protože "až příliš skromně" vypadají jak dosavadní japonské investice do ruské ekonomiky ve výši přibližně dvou miliard dolarů (asi 44 miliard Kč), tak i vzájemný obchod, který loni dosáhl obratu necelých 18 miliard dolarů (asi 397 miliard Kč).

Abe dnes řekl, že je "připraven ke klidné, ale energické spolupráci s Ruskem". Také řekl, že doufá v "nový průlom" při řešení teritoriálního sporu o Kurilské ostrovy, který komplikuje vztahy mezi Moskvou a Tokiem.

Abe v petrohradském projevu upozornil, že k realizaci ambiciózních hospodářských plánů je nezbytné uzavřít mírovou smlouvu mezi oběma státy. Na smlouvě se Moskva a Tokio nedokázaly dohodnout od konce druhé světové války kvůli spolu o část Kurilských ostrovů, které obsadilo Rusko a jež si nárokuje Japonsko. "Kurily se mohou stát symbolem japonsko-ruské spolupráce," řekl Abe.

Putin dnes slíbil, že Moskva bude hledat způsoby, jak dosáhnout kompromisu výhodného pro obě strany, který by je dovedl i k podpisu mírové dohody.

Podobně japonský premiér vybídl Putina k uzavření mírové smluvy i loni v září ve Vladivostoku. "Vladimire, pojď a ve dvou splníme tuto povinnost. Překonáme všechny potíže," prohlásil Abe a zdůraznil, že následně rusko-japonské vztahy odhalí svůj plný potenciál.

List Kommersant připomněl, že vladivostocké fórum si Abe již o rok dříve vybral k představení své nové politiky vůči Rusku, spočívající v příslibech nebývalých hospodářských výhod, pokud Moskva předá Japonsku jihokurilské ostrovy a uzavře mírovou smlouvu. Putin tehdy souhlasil, že situace s mírovou smlouvou není normální, ale o ostrovech mlčel.

Japonsko a Rusko se přou o jižní část Kuril od roku 1945. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Z ostrovů bylo tehdy vystěhováno 17.000 Japonců, kteří odešli na nedaleký ostrov Hokkaidó. Tokio, které bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad jižními Kurilami neuznává. Dlouhé hledání kompromisu zatím výsledky nepřineslo.

Abe se alespoň pokusil oteplit vzájemné vztahy tím, že do Moskvy přivezl štěně akity, japonské rasy, jako dárek pro šestnáctiletou ruskou olympijskou vítězku v krasobruslení Alinu Zagitovovou. Pověst tohoto zvířete vzrostla počátkem roku, když právě Zagitová prohlásila, jak tyto psy se vzhledem huskyho miluje poté, co je poznala, když v Japonsku trénovala před olympijskými závody v Jižní Koreji.

Témata:  Vladimír Putin Šinzó Abe Rusko Petrohrad

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.