Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pašeráci začali střílet do uprchlíků. 15 mrtvých, desítky zraněných

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis - Nejméně 15 běženců bylo zabito a desítky dalších utrpěly zranění, když se pokoušeli uprchnout ze zajetí převaděčů na severu Libye. S odvoláním na oznámení organizace Lékaři bez hranic (MSF) o tom informoval zpravodajský server BBC. Pašeráci na zhruba stovku migrantů, kteří se pokusili o útěk, začali střílet.

Pašerácké skupiny si uprchlíky mezi sebou údajně prodávali a v jejich zajetí běženci strávili zhruba tři roky. Podle sdělení MSF mezi zavražděnými a zraněnými jsou především ženy. Nemocnice ve městě Baní Valíd na severozápadě Libye ošetřila 25 zraněných. Jedná se především o mladistvé z Eritreje, Ethiopie a Somálska.

Libye se stala tranzitním místem pro statisíce uprchlíků ze subsaharské Afriky, kteří se snaží dostat do Evropy. Tamním úřadům se zastavením přílivů migrantů pomáhá EU.

Země se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. Moc je rozdělena mezi různými milicemi a v zemi panuje dvojvládí, v jehož důsledku vzkvétá zločinnost.

Témata:  uprchlíci Libye Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy