Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další problém kvůli brexitu. Co bude s navigačním systémem Galileo?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel - Až na oběžnou dráhu zasahují spory mezi Londýnem a Bruselem při nynějším vyjednávání o britském odchodu z Evropské unie. Vyjednavači zastupující ostatních 27 unijních zemí totiž očekávají, že po odchodu z bloku přestane mít Británie podíl na satelitním systému Galileo, vznikající evropské alternativě k americkému satelitnímu polohovému systému GPS. Britská strana se naopak o zachování přístupu ke Galileu snaží.

Pohled EU je jednoduchý - stávající pravidla Galilea totiž vylučují, že by "třetí země", tedy státy mimo unii, mohly mít přístup k citlivým informacím, které s projektem souvisí. Nejde o data z družic, ale v první řadě o možnost podílet se na zakázkách, které s projektem souvisí.

Londýn ale tento týden v technickém dokumentu pro jednání uvedl, že vyřazení britských společností po brexitu zpozdí kompletaci systému, očekávanou k roku 2020, až o tři roky a bude znamenat miliardu eur (přes 25 miliard Kč) dodatečných nákladů projektu, jehož administrativní sídlo je v Praze.

Britové v týdnu oznámili, že Galileo by se měl stát klíčovým prvkem spolupráce EU a Británie v bezpečnostní oblasti po brexitu. Londýn zdůraznil, že si je vědom, že takový výsledek bude vyžadovat, aby obě strany vyřešily kritické otázky související s přístupem k citlivým informacím a vývoji komponentů systému. "Nebude to jednoduché, ale Spojené království do jednání vstupuje v dobré víře a nevěříme, že by existovaly nepřekonatelné překážky," uvádí britský technický materiál.

Věc už byla podle diplomatických informací ČTK částí posledního kola vyjednávání, evropští vyjednavači se k věci ještě hodlají vrátit poté, co se sedmadvacet zemí seznámí právě s nově zveřejněným britským dokumentem, který se spolupráce v této oblasti týká.

S dosavadním postupem mají přitom podle všeho některé členské státy potíž. Marně například žádají možnost nahlédnout do dopisu, který do Londýna kvůli Galileu v dubnu poslal nový generální tajemník Evropské komise Martin Selmayr.

Témata:  Brexit Galileo navigační systém EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy