Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínem táhnou tisíce příznivců i odpůrců AfD

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Do ulic Berlína dnes vyšly tisíce příznivců i odpůrců protiimigrační opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD). Pochod několika tisíc stoupenců AfD začal před hlavním nádražím a zamířil k Braniborské bráně, tisíce odpůrců této strany se pak sešly před budovou Spolkového sněmu, informovala agentura DPA. Na všechny akce dohlíží zhruba 2000 policistů.

Protivládní demonstrace AfD, třetí nejsilnější strany ve Spolkovém sněmu, se koná pod hesly "Za svobodu a demokracii" a "Budoucnost Německa". Její organizátoři původně počítali až s 10.000 účastníky, dnes ale počet demonstrantů odhadli na 5000. List Der Tagesspiegel a další média nicméně uvádějí, že do pochodu se zapojilo kolem 2000 lidí.

Pochod má cíl před Braniborskou bránou, kde ke shromáždění promluví předsedové AfD Jörg Meuthen a Alexander Gauland.

Do akcí namířených proti pochodu AfD se má zapojit až 20.000 lidí, skutečný počet odpůrců v ulicích ale zatím není jasný. S halasnými kritiky, kteří pískali a křičeli, se stoupenci AfD setkali už před hlavním nádražím. Hesla proti AfD byla vyvěšena také na lodích plujících na blízké Sprévě.

Témata:  Berlín demonstrace v Německu AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy