Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krveprolití v Bangladéši: Při protidrogovém tažení bylo zabito přes 70 lidí

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Dháka - Více než 70 lidí zabily v Bangladéši bezpečnostní složky v rámci protidrogového tažení, které zahájila tento měsíc vláda. Policie podle úřadů podnikla rozsáhlé zátahy zejména v metropoli Dháce, informovala BBC.

V sobotu byla zadržena až stovka lidí. Několik osob podezřelých z účasti na nelegálním obchodu s drogami bylo v noci zastřeleno.

Aktivisté bojující za ochranu lidských práv protidrogové tažení s rozsáhlým počtem obětí kritizují a přirovnávají ho ke kontroverzní válce proti drogovým dealerům, kterou ve své zemi vede filipínský prezident Rodrigo Duterte. Na Filipínách si podobný boj vyžádal za dva roky již více než 7000 mrtvých.

Během operace v Bangladéši, kterou vyhlásila premiérka šajch Hasína Vadžídová, zadržely úřady již několik tisíc lidí a stovkám uživatelů drog uložily pokutu. S prodejci drog se už dostaly bezpečnostní síly do série přestřelek, které si vyžádaly řadu obětí mezi kriminálními živly.

Témata:  Bangladéš drogy násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.