reklama

Nynější volby prezidenta této padesátimilionové jihoamerické země tak budou podle expertů rozhodováním mezi dvěma zcela protichůdnými tábory - levicí a pravicí. Ačkoliv Petro stejně jako Duque neprosazuje divoký kapitalismus, nehrozí ani socialistickou revolucí. Poprvé po dlouhé době má v tradičně konzervativní zemi šanci vyhrát levicový kandidát, což se ale může stát až ve druhém kole.

Dnešní první kolo by měl podle průzkumů vyhrát jedenačtyřicetiletý Duque, člen strany Demokratický střed, jehož v kampani výrazně podporoval exprezident Álvaro Uribe. Ten je v zemi stále velmi populární, a Duque by tak mohl získat v prvním kole až 40 procent hlasů.

Druhý zřejmě skončí osmapadesátiletý Petro, který by mohl v prvním kole dostat až 30 procent hlasů. Celkem může jít k volbám 36,3 milionu voličů, volební účast se ale neočekává vysoká. V předchozích volbách v roce 2014 přišlo k urnám v prvním kole jen 40,6 procenta voličů.

Už nyní je ale téměř jisté, že poprvé v historii od vzniku Kolumbijské republiky v roce 1886 bude viceprezidentem země žena. S Duquem totiž kandiduje bývalá ministryně obrany a obchodu Marta Ramírezová, která před čtyřmi lety skončila třetí ve volbách prezidenta, zatímco s Petrem se o úřad viceprezidenta uchází psycholožka Ángela María Robledová. I se třetím nejnadějnějším kandidátem, jímž je profesor matematiky Sergio Fajardo (61), tvoří tandem žena - senátorka Claudia Lópezová.

Kolumbijský deník El Tiempo dnes také upozornil na některé falešné zprávy ohledně voleb, které kolovaly na sociálních sítích. Byla mezi nimi například informace, že lidé si mohou ve volebních místnostech vyžádat hlasovací lístek do "referenda o korupci" či k hlasování "proti týrání zvířat". Deník zdůraznil, že dnes se volí pouze prezident a viceprezident.