Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci míří do Evropy, Španělé jich zadrželi přes 500

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Barcelona - Španělské pobřežní hlídky zachytily o víkendu přes 500 přistěhovalců z více než deseti lodí, které mířily přes západní Středomoří z Afriky do Evropy. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V sobotu s přispěním letadel a vrtulníků hlídky vystopovaly téměř 300 přistěhovalců na devíti lodích. Dnes vyzdvihly z moře dalších 250 migrantů v osmi plavidlech, z nichž tři byla ve špatném stavu a později se potopila. Migranti pocházejí z různých zemí ze severní i subsaharské Afriky.

Počet přistěhovalců či uprchlíků pronikajících do Španělska ze severní Afriky se v posledních letech významně zvýšil, naopak jejich příliv do Itálie a Řecka přes Libyi klesl. Přibližně 19.000 lidí se loni dostalo přes moře do Španělska, což je proti předchozímu roku nárůst o 182 procent.

Evropská pohraniční agentura Frontex v lednu uvedla, že v letošním roce očekává další nárůst nelegálního přistěhovalectví do Španělska.

Témata:  Španělsko uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy