Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Zéland vybije přes sto tisíc krav, bojuje s epidemií

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Wellington - Nový Zéland, který je největším vývozcem mléčných výrobků, plánuje vybít 126.000 krav, aby zastavil šíření bakterie Mycoplasma bovis. Ta u skotu způsobuje zápal plic, zánět mléčné žlázy, artritidu a další nemoci. Novozélandské úřady do kampaně, jejímž cílem je úplné vymýcení zmíněné bakterie v zemi, investují více než 880 milionů novozélandských dolarů (13,44 miliardy Kč), uvedla dnes podle agentury Reuters premiérka Jacinda Ardernová.

Chov dobytka je klíčovou součástí novozélandské ekonomiky. Izolace souostroví přitom pomáhá uchránit místní stáda od chorob, které napadají skot v jiných zemích.

Bakterie Mycoplasma bovis se na Novém Zélandu objevila vůbec poprvé loni v červenci na jedné z farem na Jižním ostrově. Tato bakterie, která sužuje stáda v evropských zemích i ve Spojených státech, neohrožuje podle expertů bezpečnost potravin, ale způsobuje pokles produkce.

Na farmách, kde byla bakterie objevena, plánují novozélandské úřady utratit všechny krávy, včetně těch zdravých. Úřady přitom upozornily, že mají pravomoc takto postupovat i v případě, že by se farmář likvidaci dobytka bránil. Postižení farmáři dostanou od státu pomoc a odškodné.

Na Novém Zélandu je chováno asi deset milionů krav, což představuje dvojnásobek lidské populace souostroví. Zhruba dvě třetiny z tohoto počtu jsou chovány na mléko, zbytek na maso. Velká část exportu směřuje do Číny.

Bakterie Mycoplasma bovis byla zatím zjištěna na 38 farmách v různých novozélandských lokalitách. Podle počítačové projekce se očekává, že počet poznamenaných farem vzroste na minimálně 142.

Na Nový Zéland se infekce podle odborníků dostala patrně 18 měsíců předtím, než byla odhalena. Jakým způsobem ale do země pronikla, není zatím jasné. Novozélandské úřady provádějí velmi přísné kontroly.

V uplynulých měsících bylo již zlikvidováno na 24.000 krav a nejméně 126.000 dalších kusů má být utraceno během příštích dvou let. Náklady na vymýcení bakterie v následujících deseti letech se odhadují na 886 milionů novozélandských dolarů.

"Nevíme, jaký dopad může (bakterie) z dlouhodobého hlediska mít na odvětví, které je pro novozélandskou ekonomiku nesmírně důležité. Pokud tedy máme možnost stát se zemí, která se zcela této nemoci zbaví, pak ji využijeme," prohlásila premiérka Ardernová.

Témata:  Nový Zéland krávy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy