Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co opravdu uzákonili ve Švédsku? A je sex bez výslovného souhlasu partnerů znásilnění?

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko přijalo zákon o výslovném souhlasu k pohlavnímu styku. Co to znamená? Pokud chce muž prožít intimní chvíle se ženou, musí k tomu mít výslovný souhlas – jinak půjde o znásilnění. Server The Local proto připravil přehled pěti věcí, které je třeba o novém zákonu vědět.

Švédští poslanci tento týden odhlasovali zpřísnění zákonů o sexuálních zločinech a zároveň zavedli „výslovný souhlas k sexuálnímu styku“. Každému sexuálnímu kontaktu musí předcházet explicitní souhlas obou stran. Pokud jeden z partnerů souhlas nedá, půjde o znásilnění – a to i když nedošlo k použití nátlaku nebo násilí. Zde je pět klíčových bodů, které je třeba znát.

Klíčový je výslovný souhlas

Nový zákon, který vstoupí v platnost dne 1. července, znamená, že sex s někým, kdo se aktivity neúčastní dobrovolně, je nezákonný. Lidé musí souhlasit slovem nebo jasně fyzicky prokázat, že se chtějí zapojit do sexuální aktivity. Pasivita se nepovažuje za znamení dobrovolné účasti, píše server. Některá média uváděla, že ideální je mít písemný souhlas - nic takového ale samozřejmě nutné není. 

Násilí, hrozby nebo zranitelnost již nejsou rozhodující faktory znásilnění

Podle původního švédského zákona bylo v případě znásilnění klíčové dokázat, že pachatel použil sílu, hrozby nebo využil někoho, kdo se nachází v zranitelné situaci. To už nyní není nutné.

Vznikly nové trestné činy a tresty směřující k větší ochraně nezletilých

Spolu se zákonem byly vytvořeny dva nové trestné činy „zanedbání vedoucí ke znásilnění" a „zanedbání vedoucí ke sexuálnímu zneužívání", za něž hrozí maximální trest odnětí svobody na čtyři roky. Díky tomu bude podle zákonodárců možné pokrýt více problematických situací než dnes. Kromě toho se minimální trest za znásilnění s přitěžujícími okolnostmi a znásilnění dítěte zvýší ze čtyř na pět let vězení, zvýšena bude také ochrana nezletilých obětí sexuálních trestných činů.

Aktivisté změnu vítají, podle kritiků je zákon nejasný

Charitativní organizace novou legislativu uvítaly. Například organizace Amnesty International uvedla, že je to vítězství aktivistů za práva žen ve Švédsku. Švédská rada pro legislativu kritizovala původní návrh, poukazovala na to, že je příliš nejasný a že je obtížné určit, co zákon považuje za nezákonné.

Vláda proto návrh upravila a doplnila do zákona řádek o tom, že „při posuzování, zda je účast dobrovolná či nikoliv, by měla být věnována zvláštní pozornost tomu, zda byla ochota vyjádřena slovem, jednáním nebo jiným způsobem".

Švédsko není v této oblasti průkopník

Ačkoliv nový zákon vyvolal pozornost za za švédskými hranicemi, server The Local připomíná, že Švédsko není v této oblasti průkopníkem. Stalo se už 10. zemí v západní Evropě, která označuje sex bez souhlasu jako znásilnění. Anglie a Wales, Skotsko, Severní Irsko, Irská republika, Belgie, Kypr, Lucembursko, Island a Německo již mají podobné zákony.

„Většina evropských zemí stále definuje znásilnění založené na fyzické síle, hrozbě nebo nátlaku. Tyto zastaralé definice způsobily nesmírnou škodu,“ uvedla organizace Amnesty International, která doufá, že se stejnou cestou se vydají i další země.

Témata:  Švédsko znásilnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy