reklama

V rámci přípravy se Trump 7. června v Bílém domě sejde s předsedou japonské vlády Šinzóem Abem. Ministr zahraničí Mike Pompeo se ještě tento týden setká s Kim Jong-čcholem, bývalým šéfem severokorejské tajné služby, který řídí agendu vztahů s Jižní Koreou. Kim je nyní na cestě do USA.

Další jednání, jejichž cílem je příprava singapurského summitu, se podle prohlášení mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové uskuteční v tomto týdnu v demilitarizované zóně oddělující sever a jih Korejského poloostrova.

"Budeme připraveni, pokud se (summit) uskuteční 12. června. Jistěže budeme připraveni i v případě, že by z nějakého důvodu proběhl až později," řekla Sandersová novinářům. "Prezident si myslí, že probíhající diskuse jdou velmi dobře...a že schůzky v tomto týdnu...jsou zajisté známkami pokroku," uvedla mluvčí podle agentury Reuters.

Prezident v úterý s uspokojením na twitteru komentoval přípravu na summit, který nedávno odvolal, aby plány na něj o pár dní později znovu oživil. "Dali jsme dohromady velký tým pro naše rozhovory se Severní Koreou. Nyní probíhají schůzky týkající se summitu a další. Severokorejský místopředseda Kim Jong-čchol teď míří do New Yorku. Solidní odpověď na můj dopis, děkuji!" napsal Trump.

V dalším tweetu prezident napsal, že už se nebude koncentrovat na probíhající šetření ruského vlivu na předloňské prezidentské volby. Slíbil, že svou energii bude věnovat jiným otázkám, na prvním místě severokorejskému jadernému programu.