Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Lutychu zabíjel mladý Belgičan, při útoku křičel "Alláhu Akbar"

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Lutych - Útočníkem, který v úterý v centru belgického Lutychu zabil dvě policistky a jednoho civilistu, byl jednatřicetiletý Belgičan. Oznámila to dnes belgická federální prokuratura. Podle serveru La Libre.be také potvrdila informace médií, že muž při útoku několikrát křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký) a byl v kontaktu s islámskými radikály. Prokuratura případ podle mluvčí vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým pozadím a zjišťuje, zda útočník jednal sám.

Mluvčí prokuratury také uvedla, že pachatel úterního útoku je podezřelý ještě z jedné vraždy, která se stala den předtím. Podrobnosti ale nesdělila. Belgický ministr vnitra Jan Jambon krátce předtím řekl, že útočník z Lutychu v obci On na jihu země patrně zabil svého někdejšího spoluvězně. 

Pachatelem úterního útoku byl podle belgických médií Benjamin Herman, který byl ve výkonu trestu mimo jiné za obchod s drogami. Prokuratura ale dnes jméno nezveřejnila. Čin spáchal během jednodenní propustky z vězení. Muž ozbrojený nožem podle prokuratury zezadu napadl dvě policistky ve věku 45 a 53 let, které pak zastřelil jejich vlastní zbraní. Potom zabil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě.

Útočník poté utekl do nedaleké školy, kde vzal jako rukojmí ženu. Muže, který ještě zranil čtyři policisty, krátce nato zásahová jednotka zastřelila.

Žena, kterou útočník držel jako rukojmí, vyvázla bez zranění. V nemocnici ji navštívil premiér Charles Michel i král Philippe. "Byla velmi odvážná a možná - i když to ještě musíme ověřit - zabránila dalším obětem ve škole," řekl dnes ministr vnitra Jambon.

Témata:  Belgie Benjamin Herman teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy