Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se bouří: EU nám chce sebrat peníze a dát je jihu? Tak to tedy ne!

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Praha – List Financial Times informuje o tom, že Brusel má v plánu v novém rozpočtu Evropské unie snížit příspěvky pro země střední a východní Evropy o téměř 30 miliard eur (773 miliard korun). To se ale Čechům vůbec nelíbí.

Evropská komise přehodnocuje kritéria pro přidělování finančních prostředků a středoevropskou a východní Evropu. Podle deníku, který měl možnost nahlédnout do příslušných dokumentů, chce vzít Brusel zemím Visegrádu – tedy Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku – a pobaltskými zeměmi zhruba 37 miliard eur.

Tento plán je součástí návrhu rozpočtu bloku na roky 2021 až 2027. naopak země jižní Evropy by měly získat o asi 4 miliardy eur více. Podle návrhu by si měly přilepšit Španělsko, Řecko a Itálie. Deník ale zároveň zdůrazňuje, že i po této reformě by země střední a východní Evropy, spolu s pobaltskými státy, patřily mezi největší příjemce z fondů soudržnosti

Vzhledem k růstu ekonomik země Visegrádu se očekával pokles příjmů z rozpočtu zhruba o deset procent, podle těchto nových pravidel by to ale bylo o dost víc – v případě Česka, Estonska a Litvy má jít dokonce o 24procentní snížení, v případě Polska o 23 procent.

„Přesné údaje jsou stále předmětem tvrdé politické debaty v rámci komise, úředníci vyjednávají o podrobnostech formulace pro rozdělování peněz,“ píše list. Právě Polsko ale podle The Financial Times varuje, že v EU hrozí další růst napětí mezi „východem a západem”.

Z návrh není nadšený europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Návrh na odebrání prostředků z našeho regionu a jejich přesměrování na jih Unie musíme odmítnout. Jsem přesvědčen, že kritériem pro unijní prostředky má být jako dosud HDP a nikoli ukazatele jako nezaměstnanost, emise či migrace,“ uvedl na twitteru.

Témata:  EU rozpočet Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy