Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opoziční kandidát Madura žádá nejvyšší soud zneplatnit volby

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Poražený kandidát ve venezuelských prezidentských volbách z 30. května Henri Falcón dnes oznámil, že se rozhodl volby zpochybnit prostřednictvím justice. V boji o úřad hlavy státu zvítězil dosavadní prezident Nicolás Maduro, ale kvůli nedemokratičnosti volebního procesu odmítla tento výsledek řada zemí včetně USA a Evropské unie. Většina opozičních činitelů volby bojkotovala.

"Dnes předkládáme nejvyššímu soudu nezbytná fakta, která dokazují, že volební proces nebyl platný," sdělil podle agentury AFP Falcón novinářům. Uvedl přitom, že jeho odvolání proti výsledkům je založené na "34.000 protokolů", z nichž jsou patrná pochybení při volbách.

"Toto odvolání musí vést k zorganizování nových voleb ve Venezuele. Volby nebyly, musejí být prohlášeny za neplatné," dodal poražený protikandidát 55letého Madura.

Podle volební komise Maduro ve volbách získal téměř 68 procent hlasů, zatímco jeho hlavního vyzývatele podpořilo necelých 21 procent hlasujících. Falcón 21. května bezprostředně po vyhlášení tohoto výsledku prohlásil, že volby byly poznamenány nesrovnalostmi a postrádají legitimitu, že jejich výsledek neuzná a bude žádat nové hlasování.

Jeho hlavním argumentem je, že socialista Maduro si během předvolební kampaně prakticky kupoval hlasy prostřednictvím ověřování takzvaných vlasteneckých průkazů, které zavedl pro rozdělování potravin, jichž je v zemi nedostatek.

"Korupce je ze zákona trestným činem a nemůžeme využívat sociální politiku státu ke kupování hlasů," prohlásil dnes podle AFP Falcón. Dodal, že rovněž využije mezinárodní instance, nicméně neupřesnil, jaké má na mysli.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy