Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko přitvrzuje proti kritikům? Parlament chce stíhat "nežádoucí činnost" občanů

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rada Federace, horní komora ruského parlamentu, navrhuje další zpřísnění postihu nežádoucích aktivit, které údajně ohrožují bezpečnost státu. Podle informace moskevského rozhlasu senátoři navrhují novelu zákona, která by trestala vězením "nežádoucí činnost".

Od roku 2015 v Rusku platí zákon o "nežádoucí organizacích", který dává ruským úřadům pravomoc bez rozhodnutí soudu zakázat působení nevládních skupin v zemi protivících se režimu. Podle ruských opozičních aktivistů je cílem zákona "odstřihnout" ruské nevládní skupiny od jejich zahraničních partnerů.

Stejný smysl má podle opozice i zákon o takzvaných zahraničních agentech z roku 2012, který hanlivou nálepkou vystavuje opovržení nevládní organizace využívající zahraniční finanční pomoc. Loni ruský parlament tento zákon novelizoval tak, že ho lze použít i proti médiím.

Podle ruských senátorů ale ani tyto úpravy nestačí. Výbor Rady federace pro ochranu státní svrchovanosti přijal usnesení, podle něhož je za nežádoucí třeba označovat nejen organizace a média, ale i činnost jednotlivců, kteří jednají samostatně a do aktivit "nežádoucích organizací" nejsou zapojeni.

Senátoři rovněž podle moskevského rozhlasu navrhují, aby žádný cizí stát nesměl v Rusku realizovat jakékoli své programy bez souhlasu ruských úřadů.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy