Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada Evropy kritizuje Česko za korupci: Musí vyjasnit stíhatelnost veřejných zaměstnanců

Korupce
Korupce
Foto: Pixmac

Štrasburk/Praha - Protikorupční skupina Rady Evropy GRECO stejně jako loni kritizuje Českou republiku za údajnou neochotu vyjasnit, že právně postižitelné je úplatkářství všech zaměstnanců veřejného sektoru bez ohledu na jejich skutečný vliv na rozhodování ve věcech veřejného zájmu. Skupina GRECO to uvedla ve zprávě, v níž hodnotí, jak Praha plní její doporučení týkající se boje proti korupci a úsilí o dosažení transparentnosti financování politických stran. Česko nicméně podle GRECO uspokojivě zavedlo nebo jinak splnilo deset ze 13 doporučení.

České orgány podle GRECO argumentovaly tím, že postih úplatkářství všech kategorií zaměstnanců veřejného sektoru je obsažen v trestním zákoníku. Podle protikorupční skupiny ale české právo s jistotou nestanovuje, že všichni zaměstnanci veřejného sektoru - zejména ti, kteří vykonávají pomocné práce - spadají pod působnost ustanovení o úplatkářství.

GRECO rovněž České republice doporučilo jednoznačně upřesnit, jakým způsobem je trestně postižitelné úplatkářství zahraničních arbitrů a zahraničních porotců. GRECO nicméně uvítalo, že Česko již podepsalo dodatkový protokol Rady Evropy k trestněprávní úmluvě proti korupci. Protokol mimo jiné požaduje, aby protikorupční opatření dopadala vedle soudců i na rozhodce. "GRECO věří, že bude brzy následovat ratifikace," uvedla skupina ve zprávě, kterou skupina přijala na svém plenárním shromáždění v březnu a která byla zveřejněna dnes.

Pokud jde o transparentnost financování politických stran, protikorupční skupina uvítala zřízení českého nezávislého Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Ten vznikl 1. ledna 2017. "Zřízení nezávislého Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, což znamená změnu z parlamentní kontroly na nezávislý dohled, je důležitým úspěchem vedoucím k větší transparentnosti politického financování v České republice," uvedla skupina.

Skutečná nezávislost úřadu by ale měla být přezkoumána, soudí GRECO. Důvodem jsou podle skupiny "nařčení ze zastřenosti a nedostatečné transparentnosti finančních informací", která se týkala kampaně před parlamentními volbami v říjnu 2017 a kampaně před prezidentskými volbami v lednu 2018.

Skupina GRECO sdružuje 49 států - 48 evropských zemí a Spojené státy. Zřídila ji Rada Evropy v roce 1999 za účelem monitorování států v oblasti dodržování protikorupčních standardů. Česká republika je členem od roku 2002.

Témata:  Rada Evropy Česká republika korupce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy