Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinářka dala sodu ukrajinským agentům za Babčenka

Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kyjev - Ukrajinská vláda zinscenovala vraždu ruského opozičního novináře. Stálo to za cenu, kterou za to zaplatí? ptá se americká publicistka Anne Applebaumová v listu The Washington Post. Upozorňuje, že až dosud se většina západních vlád oficiálně vyhýbala úskokům a trikům, jaké podle ní používají Rusové, stejně jako většina západních novinářů v hlavních médiích nevyužívá dezinformací k potírání dezinformací. Případ Arkadije Babčenka ale podle ní ukazuje, že ukrajinské tajné služby prolomily tabu a sáhly nejen po ruských, ale přímo po sovětských metodách, aniž kdokoliv myslel na následky. Místo toho se jednalo podle zásady, že cíl světí prostředky.

"Cíl byl hezký: chytit vraha. Ale prostředky - předstíraná smrt a zveřejněné zprávy o ní - zmenší již tak mikroskopickou důvěru, kterou Ukrajinci mají ke své vládě a médiím," varovala Applebaumová.

"Nikdo nepomyslel na vedlejší škody. Nikdo se nezamyslel, zda v budoucnu kdokoliv uvěří tajným službám, až příště oznámí novinářovu smrt. V zemi, kde jsou novináři skutečně vražděni, není jasné, zda kdokoliv uvěří novináři, a určitě ne Babčenkovi. Není jasné, zda zahraniční diplomaté, kteří si pospíšili s vyjádřením solidarity a komentáři, ukrajinské vládě odpustí," upozornila.

Ukrajinci ani nevysvětlili, proč si nevybrali méně komplikovaný a méně škodlivý způsob dopadení zločince. "Tento příběh ještě neskončil," dodala o "excelentní studii", jak trumfnout ruskou manipulaci s použitím ruských metod, s jejichž užitím se ale pojí vysoká cena.

Radikální kritik ruského režimu Babčenko, kterého v úterý v Kyjevě údajně zastřelil vrah, se ve středu odpoledne překvapivě objevil na tiskové konferenci šéfa ukrajinské tajné služby SBU. Ta podle něj tím zabránila skutečné vraždě žurnalisty, jehož prý chtěly nechat zlikvidovat ruské tajné služby.

Britskému listu The Guardian Babčenkův příběh připomíná pochmurný román ukrajinského spisovatele Andrije Kurkova o muži v depresi, který si objednal vlastní vraždu. V tomto případě není důvod se smát, ale ptát se, zda předstíraná vražda nezpůsobí více škody než užitku: "Až bude příště nějaký kritik Kremlu zastřelen nebo otráven nebo se zřítí z balkonu a roztříští se o beton, vždy jako první vyvstane otázka: opravdu je mrtvý?"

Komentátor ani nepochybuje, že Moskva do svého arzenálu zařadí i "Babčenkovu obranu", čili - jak napsal na twitteru jeden z proruských uživatelů - na fotografie válečných zvěrstev od syrských Bílých přileb odpoví snímkem "Arkadije Babčenka, zavražděného (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem".

Zjevení se živého Babčenka na tiskové konferenci ředitele SBU sice připomíná kouzelnický trik s vpůli rozřezanou ženou, ale teď vše bude podle deníku záviset na tom, zda Kyjev bude s to nezvratně dokázat Moskvě vražedný plán. V takovém případě půjde sice o drzou a spornou, nicméně úspěšnou operaci. V opačném případě se mnozí shodnou s šéfem Reportérů bez hranic Christophem Deloirem, který zahrávání si s pravdou odsoudil jako ubohé a trapné, bez ohledu na motiv.

Témata:  Ukrajina noviny a tisk novináři Arkadij Babčenko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy