Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kazachstánu dnes odhalili památník českým obětem sovětských represí

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Karaganda (Kazachstán) - Českým obětem sovětských represí vznikl v Kazachstánu památník. U města Karagandy jej dnes odhalili představitelé českého zastupitelského úřadu.

Události se zúčastnily stovky lidí, oznámilo v tiskové zprávě sdružení Gulag.cz. V Kazachstánu byly hlavně v letech 1937-1938 popraveny desítky československých občanů a další stovky prošly místními pracovními tábory.

Památník tvoří dva opracované kameny a ocelový stromek, jenž symbolizuje osud obětí i sílu nového života. Nachází se vedle dalších památníků na připomínkovém místě Spassk, kde ve 40. letech 20. století stál pracovní tábor a tábor válečných zajatců.

Iniciátorka jeho vzniku Eliška Žigová uvedla, že se jedná o první památník na území bývalého Sovětského svazu, jenž připomíná všechny české oběti sovětského teroru. Ten podle odhadů postihl až 25 tisíc československých občanů.

Památník byl odhalen u příležitosti Dne paměti obětí politických represí, který se v Kazachstánu připomíná každoročně 31. května. Události se zúčastnili diplomaté, duchovní i potomci perzekvovaných.

Témata:  Kazachstán Češi

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy