Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vraždu novináře Babčenka údajně organizoval ukrajinský podnikatel Herman

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Z organizování pokusu o vraždu ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka je podezřelý ukrajinský podnikatel Borys Herman. Informovala o tom ukrajinská média, podle nichž by měl ještě dnes vyšetřující soudce rozhodnout, zda vyhoví žádosti tajné služby SBU o uvalení vazby na zadrženého.

Ukrajinská sekce Rádia Svoboda na svém webu uvedla, že Borys Herman je vlastníkem řady soukromých firem. Advokát Jevhen Solodko na facebooku sdělil, že Herman je výkonným ředitelem ukrajinsko-německé společnosti Šmajser (Schmeisser). Jde o jediného nestátního výrobce zbraní na Ukrajině. Firma má prý již delší dobu vztahy s ukrajinským ministerstvem obrany. Podle Solodka se Herman mohl stát obětí provokace SBU.

Server Ukrinform dnes napsal, že podle dokumentace SBU byl k realizaci novináře naverbován ukrajinský občan, který dostal úkol najít vykonavatele. Zavraždění Babčenka navrhl svému známému - bývalému příslušníkovi sil vládních sil bojujících na východě Ukrajiny - za finanční odměnu ve výši 30.000 dolarů (664.000 korun).

Šéf tajné služby Vasyl Hrycak o tom informoval už ve středu. Uvedl přitom, že vykonavatel dostal jako zálohu 15.000 dolarů a že organizátor dostal od ruské strany 10.000 dolarů.

Témata:  Arkadij Babčenko Rusko Borys Herman Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy