Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zvoní hrana. Blíží se volby, které otřesou Evropou

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Za rok budou volby do Evropského parlamentu a již dnes z nich mají mocní v Bruselu obavy.Je zde totiž mnoho důvodů, které mohou znamenat pro Evropskou uniii otřes, ze kterého se již nevzpamatuje, varuje Politico.

Nový průzkum Eurobarometru financovaný Evropskou unií vyvolal v Bruselu znepokojení. Průzkum, kterého se zúčastnilo 27 600 evropských voličů, který byl zveřejněn ve středu, ukazuje, že 44 procent respondentů si myslí, že EU směřuje špatným směrem. Pouhých 32 % respondentům tvrdí, že jde správným směrem. To ukazuje na další nárůst euroskeptiků v Evropě.

Evropský parlament a Evropská komise se s tím pokoušejí bojovat.  Plánují vynaložit více než 30 milionů eur na reklamu, která bude zaměřena zejména na mladé lidi a osoby s mírnou podporou EU. Vzhledem k dopadu podobných kampaní v minulosti lze však pochybovat o úspěchu.

I další výsledky jsou pro EU zdrcující. Podle průzkumu se o ní a o její politiku zajímá jen polovina obyvatel a stejné množství se hodlá vydat i k volbám. Volby v roce 2014 měly průměrnou účast kolem 43%. Nejnižší pak byla na Slovensku, kde dosáhla jen 13%. Pokud by se situace opakovala či byla ještě horší, mohly by ve volbách uspět protisystémové strany.

Euroskeptické a populistické strany jsou právě největším strašákem bruselských politiků. Výsledky z roku 2014, kdy Evropský parlament fakticky ovládli tradiční strany, tedy lidovci a socialisté se nebude opakovat. Naopak. Předpokládá se, že nejsilnější se mohou stát euroskeptici z Itálie, Polska, Francie nebo i České republiky. To může otřást celu Evropskou unií.

V průzkumu se ukázalo, že pro 70% lidí je EU málo transparentní, a její rozhodování je nejasné. To se v těchto volbách nemění. Stále bude více záležet při sestavování komise na 450 hlasech delegátů Evropského parlamentu a 27 lídrech zemí EU než na hlasech 450 milionů Evropanů. Dokud se toto nezmění, EU nikdy nezíská zpět ztracenou důvěru, uzavírá Politico.

Témata:  EU volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.