Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán podpořil Damašek v boji na jihu Sýrie

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn/Damašek - Írán podporuje snahy vedené Ruskem dostat jih Sýrie pod kontrolu syrské vlády.

Podle agentury Reuters to dnes řekl vysoký íránský bezpečnostní činitel na pozadí zpráv, že Damašek připravuje velkou vojenskou ofenzivu v dané oblasti.

"Silně podporujeme ruské snahy vytlačit teroristy od syrsko-jordánských hranic a přivést tuto oblast pod kontrolu syrské armády," řekl listu Šargh Daily tajemník íránské nejvyšší bezpečnostní rady Alí Šamchání. Znovu také popřel, že by měl Írán v dané oblasti Sýrie své vojenské poradce. Izrael tvrdí, že Íránci operují na území poblíž jeho hranice se Sýrií, a vyzval Moskvu, aby držela íránské síly a jejich spojence dál od hranice.

"Už dříve jsme řekli, že íránští vojenští poradci nejsou přítomni v jižní Sýrii a neúčastnili se nedávných operací," prohlásil Šamchání.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes řekl, že íránští vojenští poradci jsou ve spojení se syrskými jednotkami, že však Teherán nemá v Sýrii žádné bojové síly ani pevné základny. Mualim se vyjádřil na pozadí sílícího napětí v oblasti, kdy Izrael opakovaně varoval před jakoukoliv stálou íránskou vojenskou přítomností v Sýrii. Podle Mualima Izrael vznáší nepravdivá obvinění ve snaze vyvinout tlak na Írán, který je jeho úhlavním nepřítelem.

Témata:  Írán Sýrie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy