Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babčenko o Putinovi: Nenávidím ho. Nenávidím ho a je to osobní!

Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Údajně zavraždění ruský novinář Arkadij Babčenko po svém „zmrtvýchvstání“ veřejně promluvil o pozadí tajné operace s jeho fingované smrti. Tu podle ukrajinské prokuratury musel předstírat proto, aby se vyšetřovatelé dozvěděli, kdo si vraha najal a na koho.

Na internetu kolovala fotografie „zavražděného“ Babčenka, jeho tělo leželo v kaluži krve. A na tričku byly díry po kulkách. Na fotce skutečně byl novinář. I krev byla pravá. „Krev byla skutečná, byla to prasečí krev. Vylili jí na mě, tekla mi z úst i z děr v košili,“ popisuje novinář.

Právě tak jej našl jeho žena, která o celé tajné akci neměla ani tušení. I ona tedy žila v domnění, že je její manžel mrtvý. „Lékař mě prohlásil za mrtvého a vše zaznamenal forenzní expert. Vše jsme ukončili v márnici. Ležel jsem tam a předstíral, že jsem mrtvý. Pak mě tam zavřeli," uvedl Babčenko.

Na tiskové konferenci v Kyjevě podle agentur zdůraznil, že mu šlo především o jeho život a o bezpečnost rodiny. S plánem zinscenovat jeho smrt prý přišly tajné služby zhruba před měsícem. Jednačtyřicetiletého novináře se totiž už delší dobu pokoušel někdo zavraždit. Dostával dokonce i výhružné vzkazy. Celkem prý mělo být zavražděno 30 lidí.

Z organizování pokusu o vraždu ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka je podezřelý ukrajinský podnikatel Borys Herman. Podle dokumentace SBU byl k realizaci novináře naverbován ukrajinský občan, který dostal úkol najít vykonavatele. Zavraždění Babčenka navrhl svému známému - bývalému příslušníkovi vládních sil bojujících na východě Ukrajiny - za finanční odměnu ve výši 30.000 dolarů (664.000 korun).

Kromě toho se ale Babčenko pustil i do ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nenávidím ho. Nenávidím toho člověka. On je zodpovědný za několik válek, za tisíce úmrtí. Už jsem byl na pohřbu spoustě svých známých, kolegů, přátel. Je to únavné. Válka probíhá už čtvrtý rok. Nenávidím ho a je to osobní!" spustil Babčenko.

Témata:  Arkadij Babčenko Vladimír Putin Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy