Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhrada za Junckera? Socialisté ze střední Evropy chtějí do čela eurokomise Slováka Šefčoviče

EU
EU
Foto: Pixabay

Bratislava - Zástupci sociální demokracie z ČR, Maďarska, Polska, Slovenska a Bulharska se na dnešní schůzce v Bratislavě dohodli, že by měl v čele Evropské komise stanout její současný místopředseda pro energetickou unii Maroš Šefčovič.

Mělo by se tak stát po volbách do Evropského parlamentu, které jsou naplánovány na příští rok.

"Plně tuto nominaci podporuji. Maroš Šefčovič patří k excelentním politikům. Je to člověk, který ukázal na všech pozicích na evropské úrovni své kvality a svou zdatnost. Budu držet palce Šefčovičovi, aby obhájil tuto kandidaturu," řekl slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-SD). 

Expremiér a šéf slovenských sociálních demokratů Robert Fico se loni nechal slyšet, že by si Šefčoviče či šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka uměl představit jako kandidáty Směru-SD na prezidenta Slovenska ve volbách v roce 2019. Lajčák kandidaturu několikrát odmítl.

Fico později řekl, že země chce po dalších eurovolbách nominovat Šefčoviče na posty v Evropské komisi. Sám Šefčovič řekl, že se chce věnovat své stávající práci.

Témata:  Evropská komise (EK) Slovensko EU

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.