reklama

Řekl to šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu po dnešním jednáním se svým americkým protějškem Mikem Pompeem. Ministři zahraničí se také shodli na společném postupu a harmonogramu stažení kurdských milic YPG ze severosyrského města Manbidž. Informovala o tom agentura Reuters.

Společné prohlášení Pompea a Çavuşoglua neobsahovalo detaily budoucího postupu ani jeho harmonogram. Před cestou šéfa turecké diplomacie napsala turecká agentura Anadolu, že syrské kurdské milice YPG by měly oblast opustit do 30 dnů po dohodě Ankary a Washingtonu, po 45 dnech v ní převezmou dohled turecké a americké vojenské síly a do dvou měsíců od uzavření dohody tam bude zformována místní správa. To později americké ministerstvo zahraničí popřelo.

Çavuşoglu dnes potvrdil, že na postupu se budou podílet turecké a americké ozbrojené síly a že obě strany budou spolupracovat na zformování místní správy. Strategie použitá v Manbidži bude podle Turecka aplikována i v jiných částech Sýrie.

Ankara YPG považuje za teroristickou skupinu napojenou na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK), zatímco pro Washington byly tyto kurdské milice klíčovým spojencem při tažení proti teroristické organizaci Islámský stát.