Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan odmítá kritiku kvůli uprchlíkům: Do severní Sýrie se z Turecka vrátilo 200.000 lidí

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Už asi 200.000 Syřanů se vrátilo do regionů v severní Sýrii, které kontrolují turecké ozbrojené síly. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Svým prohlášením Erdogan reagoval na kritiku svých rivalů, že v zemi jsou miliony uprchlíků. V Turecku žije přes 3,5 milionu syrských uprchlíků, kteří ze své země odešli kvůli válečnému konfliktu. Někteří Turci je vnímají jako ekonomickou zátěž a ohrožení pracovních míst.

Právě uprchlíci se v zemi stali jedním z témat předčasných prezidentských a parlamentních voleb: Erdoganovi soupeři voliče lákají sliby, že zajistí, aby se syrští uprchlíci mohli vrátit do své země. Podle průzkumu agentury SONAR vyhraje Erdogan prezidentské volby v druhém kole.

Mnoho uprchlíků se podle Erdogana vrátilo do oblastí okolo měst Afrín a Džarábulus v severní Sýrii, kde Turecko zahájilo ofenzivu proti radikálním islamistům z organizace Islámský stát (IS) a syrským kurdským milicím YPG, které Ankara označuje za teroristy.

Erdogan otevřel tureckou hranici syrským uprchlíkům hned na počátku konfliktu v roce 2011. Ankara ale od té doby politiku otevřených dveří zavrhla a v roce 2014 začala na 911 kilometrů dlouhé hranici se Sýrií budovat zeď. Loni v prosinci bylo hotovo necelých 800 kilometrů hraniční zdi z betonových bloků.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko uprchlíci Sýrie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.