Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volání do jiných zemí EU má být levnější. Kolik nás bude stát?

Chraňte své telefony stejně jako chráníte před nepřízní počasí sebe
Chraňte své telefony stejně jako chráníte před nepřízní počasí sebe
Foto: Pixabay

Brusel - Možná už od května 2019 zlevní telefonování do jiné země EU. V noci na dnešek se na tom dohodli zástupci Evropského parlamentu a zemí unie. Horní hranice nemůže přesáhnout 19 centů (4,87 Kč) za minutu plus daň. Cena za textovou zprávu by neměla přesáhnout šest centů (1,54 Kč) a DPH.

Politická dohoda na podobě nového kodexu pro elektronické komunikace je především krokem v přípravě pravidel, která mají unii připravit na dobu sítí příští generace s vysokou rychlostí a širokým pokrytím.

Místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip výsledek vyjednávání ocenil. Českou europoslankyni Ditu Charanzovou těší, že pomohla prosadit návrh, aby hovory do jiných zemí EU nestály v budoucnu více než šest korun. 

Noční dohodu má Charanzová za velké vítězství pro občany. "Jsem ráda, že je pod ní podepsána Česká republika. Z mého pohledu se jedná o první krok k tomu, abychom domácí a mezinárodní hovory v rámci EU brzy využívali za naprosto stejných cenových podmínek," uvedla.

Roamingové poplatky při volání ze zahraničí byly zrušeny už loni. Nastala tak situace, kdy telefonní hovor přes hranici různým směrem stál různé částky.

Dohodu musí ještě schválit europarlament a Rada EU. Pak budou mít státy dva roky na to, aby nová pravidla převedly do svého vlastního práva.

Témata:  EU mobily ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy