Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci v Číně objevili nejstarší zkamenělé otisky končetin. Neví ale, který tvor je zanechal

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Peking - Paleontologové v soutěsce řeky Jang-c'-ťiang na jihu Číny nalezeny nejstarší zkamenělé otisky končetin. Nadále ale zůstává záhadou, který miniaturní živočich je za sebou před 541 miliony let zanechal.

Jednotlivé otisky od sebe dělí jen několik milimetrů a připomínají dvě souběžné vytečkované řady. "Jedná se nejstarší zkamenělé stopy živočicha, co byly dosud nalezeny," uvádí studie publikovaná v časopise Science Advances.

"Staří horniny, která zkamenělinu obsahovala, jsme určili na 541 až 551 milionů let," řekl agentuře AFP badatel Če Čchen z čínské akademie věd.

Jaký tvor za sebou stopy zanechal se nepodařilo zjistit. Víme o něm pouze, že byl "osově souměrný", uvedl čínský vědec. Patrně se podle něj jednalo o předchůdce členovců, nebo čtyřnožců.

Témata:  vědci Čína zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy