Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin na dálku pozdravil účastníky česko-ruského fóra, Češi by se rádi dostali k admirálům z archivu

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Dnes se v Praze koná Česko-ruské fórum a zdravici poslal i šéf Kremlu Vladimir Putin. Fórum se má stát platformou pro nepolitickou diskusi mezi českými a ruskými experty. Česká strana si od akce slibuje posun v dlouholeté snaze dostat se k archivním materiálům.

Putin sdělil, že zájem o fórum projevila vedení univerzit, uznávaní vědci a představitelé kultury. "Pozornost bude věnována hlavně spolupráci v oblasti vzdělávání a společné práci při záchraně našeho společného kulturního a duchovního dědictví," uvádí se v poselství. Putin doufá, že diskuse poslouží k "upevnění dvoustranné humanitární spolupráce, jež je tradičně důležitou součástí rusko-českých vztahů".

Archivní dokumenty, které by česká strana chtěla prostudovat, by měly vyjasnit například osudy českých legionářů, období před počátkem druhé světové války, okolnosti komunistického převratu v roce 1948 či okupace Československa v srpnu 1968. 

Proti ustavení fóra se už loni postavili bývalí čeští diplomaté, zástupci nevládního sektoru a odborníci na východní Evropu. Podle nich iniciativa bude sloužit jen jako propagandistický nástroj Moskvy.

Mezi účastníky diskusí budou rektoři několika ruských univerzit nebo ředitel ruské Federální archivní agentury (Rosarchiv) Andrej Artizov. Českou stranu zastoupí například ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra nebo předseda české části česko-ruské komise historiků a archivářů Jan Němeček.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Česká republika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy